обзавеждане

Как да постигнем усещане за повече пространство в дома

Не е тайна за никого, че големите жилища стават за мнозина все повече един недостижим лукс. Всеки желае да се сдобие със собствен дом, но финансовите ограничения налагат вместване в далеч по-малко пространство, отколкото ни се иска.

Въпреки това, това не е причина да се предаваме на отчаяние и разочарование. Макар и малко, всяко жилище би могло да се превърне в уютен и съвършен дом, залагайки на няколко основни трика. Дори и да разполагате с малко пространство, вие бихте могли да го оползотворите в максимална степен. Днес сме тук, за да ви дадем няколко безценни насоки именно в този аспект. Не позволявайте пространството да ви ограничава. Вижте как да превърнете и малкото жилище в дома на мечтите си.

Разчитайте на светлите тонове

Вероятно сте чували следния моден съвет – ако искате да направите така, че да изглеждате оптично по-слаби и фини, то заложете на дрехи в тъмни цветове. Същата максима важи и в интериорния дизайн – ако разполагате с малки и тесни помещения, то обзавеждането им в тъмни тонове ще ги направи да изглеждат дори още по-малки. Ето защо дизайнерите съветват да залагате на светлите цветове, ако искате да направите стаите си да изглеждат по-просторни, отколкото всъщност са.

Сведете наличието на мебелите до минимум

Нищо не противодейства на простора и чувството за повече пространство от помещение, претъпкано с мебелировка. Големите скринове, секции и многото дивани и фотьойли например заемат твърде много място и лишават стаята от възможността „да диша“. Ето защо добро решение при малките жилища е обзавеждането с минимум количество мебели – заложете само на наистина необходимото и избягвайте позиционирането на мебели и вещи, които е малко вероятно да ползвате и да ви потрябват.

Разширете стаите чрез усвояване на балконската площ

Ако разполагате например с две тераси, бихте могли да присвоите едната от тях към прилежащото помещение. Факт е, че наличието на балкон е прекрасна алтернатива за почивка и качествено прекарано време на чист въздух, но много по-удачен избор би било да се лишите от едната от двете тераси и да я присъедините към стаята. Това е често използван принцип за осигуряване на повече пространство в хола например. Дайте си необходимото количество допълнителна площ и оставете една терасата, на която да се любувате в топлите и красиви летни дни.

Сами виждате, че съществуват много начини за постигане на повече пространство у дома. Не трябва малката площ на новозакупеното жилище да ви отчайва и разочарова – дизайнът му е във вашите ръце!