пътешествия

Живот на колела – нов екстремен начин на ежедневие

Ако се причислявате към средностатистическите хора – онези, за които е достатъчно да имат собствен дом, добре платена работа и голямо семейство, за да се чувстват щастливи, то вероятно долуописаният начин на живот ще ви се стори извънредно причудлив и екстравагантен.

Поместването на ежедневието в някаква своеобразна средностатистическа рамка включва именно компоненти като кариера, дом и семейство. Мажоритетът от хората по света живеят именно така – трудят се усърдно, за да постигнат всичко онова, което би осмислило живота им и би ги накарало да се почувстват успешни и завършени личности.

Има и хора, обаче, които помещават всекидневието си в другата крайност – номадският начин на живот става все по-съблазнителен за онези, които са настроени подчертано експериментаторски. Вероятно сте чували за такива хора – прекарват по-голямата част от дните си в пътуване и преместване от една държава в друга. Често се самоопределят като „дигитални номади“ – работата им позволява да я практикуват от всяка точка на света с достъп до интернет връзка. Често и това са хора с подчертано дигитално присъствие в социалните мрежи – те ежедневно и щателно документират и споделят приключенията си със света.

Характерно за дигиталните номади е да сменят местожителството си често, което прави всяко от тях с временен характер. Преместването от една държава в друга няколко пъти годишно не е чуждо на хората с такъв лайфстайл. Постоянните екскурзии, дегустацията на чуждоземни кухни и впускането в разглеждането на забележителности за тях е ежедневие. За мнозина този живот изглежда изключително вълнуващ и интересен – и, в по-голямата си част, той действително е. За да е възможно да се поддържа, обаче, е от съществено значение човекът, който го води, да е освободен от привързаности към места, дом или конкретни хора. Отсъствието от родното място е неизбежно при такъв лайфстайл – често „номадите“ не притежават собствено жилище, а използват множество наемателски услуги за всички места, които посещават целогодишно.

Макар и този начин на живот да е съпътстван от безброй неудобства, той предоставя твърде много възможности, за да бъде отхвърлен с лека ръка. Ако по душа сте изследователска натура и не бихте могли да си представите живота без пътешествия, то безспорно неспирното пътуване от място на място ще ви се понрави. Положителните емоции, възможности и приключения, които биха се разкрили пред вас, трудно биха се сравнили с нещо друго.