Как да удължите живота на вашия матрак?

Как да удължите живота на вашия матрак?

Вашият матрак има основната задача да помогне на тялото ви да се наслади на пълноценна почивка и качествен сън. Ако спите върху стар, износен и потенциално опасен за здравето ви матрак, рискувате да се сблъскате с неприятни проблеми като системно недоспиване, натрупване на умора, стрес и болки в тялото. Спестете си го, като си осигурете подходящ матрак, а също така положите усилия, за да го запазите като нов възможно най-дълго. Все пак матраците често влизат в по-скъпия клас продукти, имайки предвид, че са предназначени за дългогодишно използване. Вземете максимума от вашата инвестиция с нашите полезни съвети как да удължите живота на матрака ви. Струва си да пробвате!

Започнете да се грижите за матрака от ден 1

Доста често собствениците на матраци правят грешката да започнат да полагат грижи за матрака, чак когато вече са се появили първите признаци на износване. Много по-ефективна стратегия я е да полагате усилия за състоянието на вашия матрак още от първия ден, в който сте го купили. Така ще забавите изхабяването му за доста по-дълго. Правилната грижа е от ключово значение.

Спазвайте инструкциите на производителя

Това е едно златно правило, което с пълна сила важи за всеки един продукт, в това число и матраците. В крайна сметка именно производителите са тези, които знаят най-много за вложените материали и тяхната правилна поддръжка. Ако например матракът върви в комплект със свалящ се протектор, задължително спазвайте инструкциите за пране, тъй като иначе рискувате платът да се свие и да се наложи да си купите нов.

Спазването на хигиена е от изключителна важност

Една от причините матраците да станат негодни за употреба не са само неравностите, които могат да се появят, но също така петната и лошите миризми, които са ясен знак, че в ядрото им се развиват бактерии. Те могат да бъдат причинители на неприятни алергии и да застрашат здравето ви, така че не позволявайте нещата да стигат до там.

Най-базовото усилие, което може да положите, за да предпазите матрака чист е редовната смяна на спалното бельо, която е препоръчително да се случва поне веднъж седмично.

За да ограничите максимално достъпа на замърсявания до повърхността на матрака, добра идея е да закупите протектор, в случай, че не разполагате с такъв. Протекторите помагат да поддържате отлична хигиена на съня и са едно от нещата, които имат потенциала да запазят матрака като нов за по-дълго.

Трето важно правило, което изисква силна воля, но все пак не е невъзможно за постигане, е да не се храните  и да не консумирате напитки  в леглото. Всички смятат закуската в леглото за романтичен жест, но петната и остатъците от храна, които могат да останат в леглото ви, са потенциален причинител на лоши миризми и могат да развалят комфорта на съня ви.

Домашните любимци също могат да са причина за бързото износване на вашия матрак. Кучетата, които винаги обичат да бъдат покрай стопаните си, могат да внесат различни батерии в леглото ви. Също така, пухкавите домашни любимци често оставят косми навсякъде и е трудно да ги почистите изцяло. Затова добра идея е домашните любимци да имат отделно легло от това на стопаните.

Използвайте топ матрак

Много хора са на мнение, че предназначението на топ матрака е само да подобри усещането на основния матрак. Затова и остават с впечатление, че топ матраци са необходими само ако изпитвате неудобство и леглото ви не е достатъчно комфортно. Това обаче е само една от функциите им. Топ матракът може да послужи като защитна бариера между тялото ви, всички източници на замърсявания и матрака. Така ще го предпази от петна, замърсявания и развитие на бактерии, като едновременно с това ви позволи да се насладите на спокоен и качествен сън.

Това са няколко полезни съвета, които си струва да опитате, за да запазите матрака като нов и да си спестите значителна сума пари, които иначе биха отишли в покупката на нов!