сосове

Любимите сосове в кулинарията – практични съвети за приготвянето на всеки от тях

Кулинарията е едно вдъхновено преживяване, което за мнозина категорично се превръща в хоби и призвание. Да твориш ястия е нещо наистина специално – не един и двама са преоктривали новата си страст именно в кухнята. Днешната статия посвещаваме на някои от любимите ни готварски сосове – знаем, че влизат в състава на много ястия и би било наистина голям пропуск ако не знаем как се приготвят.

Най-подходящите сосове за паста – доматен, болонезе и карбонара

Когато заговорим за сосове, едва ли е възможно да не се сетим за паста. Италианското основно ястие си подхожда невъобразимо добре с различни по вид сосове. В днешното практическо ръководство ще спрем вниманието си три от тях.

Стартирайки с доматения сос, следва да отбележим, че той е един от основните в кухнята. Другото име, с което бихте могли да го срещнете, е „Маринара“. Добрата новина е, че неговото приготвяне е изключително лесно. За направата на хубав доматен сос са ви необходими домати и ключови подправки, отговорни за характерните вкус и аромати. Съветваме ви да пасирате доматите, за да получите хомогенна и гладка консистенция. В дълбок тиган бихте могли да запържите чесън с масло – това ще придаде много плътност и вкус на вашия сос. Добавете доматите, след което идва ред и на така характерните и обичайни за италианската кухня съставки. Необходими са ни босилек, риган, сол и черен пипер. Важно е да оставите доматения сос на котлона, докато не се сгъсти – продължителното готвене на слаб огън позволява киселиността да изчезне. Така за относително кратко време ще се сдобиете с наистина превъзходен сос.

Доматеният сос е така необходимата основа за приготвяне на чуден сос болонезе

Сосът болонезе е изключително популярен сред любителите на италианската кухня. Подходящ е за добавянето към всички видове паста, както и при приготвянето на лазаня. В същността си той е доматен сос, приготвен по гореописания начин, но ключовото тук е, че към него се добавя кайма. За да приготвите класически италиански болонезе сос, отбелязваме, че каймата трябва да е телешка.

Карбонарата е също един от основните сосове, залегнали в кухненските приготовления. Приготвя се на основата на яйцата, но е важно да отбележим, че за класическата карбонара се използват само жълтъците. Останалите компоненти, които намират място в соса, са зехтинът, сирена като пармезан например, чесън, лук и течна сметана. Бихте могли да подправите с черен пипер, който придава особена пиперливост и пикантност на соса.

Сигурни сме, че нямате търпение още днес да приготвите някой от изброените сосове, така основни в кухнята.