Регистрация на фирма е по-лесна отвсякога с необходимата информация

Ако със своите съмишленици планирате съвсем скоро да станете горди собственици на своя фирма и да се превърнете в съдружници, то сте попаднали на правилното място.

В днешната статия си поствихме за цел да засегнем именно тази тема, както и да обясним каква е съществената разлика между най-често срещаните абревиатури в търговски аспект – а именно ЕООД и ООД.

Както вече споменахме по-горе, ако разполагате с бизнес съмишленици, с които желаете рамо до рамо да изградите свой общ бизнес от нулата, то, след регистрация на фирма, вие ще сте превърнете в съдружници, а фирмата ви ще бъде узаконена като ООД. Вероятно вече сами се досещате за основната разлика между двата вида съкращения – за ООД говорим тогава, когато на лице имаме двама или повече собственици, изпълняваща ролята на съдружници и взамно участващи в сформирането на началния капитал. За ЕООД говорим тогава, когато фирмата има само един собственик. Важно е да направим уточнението, че броят не собствениците не ограничава по никакъв начин броя на управителите. Те биха могли да бъдат толкова, колкото е необходимо, за да върви бизнесът гладко и безпроблемно.

И така, след като вече положихме основите на най-съществената информация, от която се нуждаете, а именно каква е разликата между ЕООД и ООД, то нека се запознаем по-детайлно и с механизмите, по които лесно и бързо бихте могли да направите регистрация на фирма като ООД.

Регистриране на ООД – откъде да започнем?

Веднага бързаме да кажем, че процесът по регистриране на ООД в действителност не представлява нищо сложно и всеки би могъл да премине през него успешно и сравнително бързо. Макар и на теория да звучи сложно, ви уверяваме, че процесът по регистрация на фирма или регистриране на ООД изисква от вас фокус върху няколко важни, но и лесноизпълними задачи.

Първото, което следва да направите, е да създадете дружествен договор, в който да фигурира цялата важна и съществена информация, касаеща бъдещия ви бизнес. В него подробно се упоменават всички подробности – имената на съдружниците, името на фирмата, както и сферата, в която предстои да се развива вашия бъдещ бизнес. Не забравяйте да упоменете и седалището. Към необходимите документи, освен този дружествен договор, следва да включите и уверителна бележка, че сте открили успешно банкова сметка, която да обслужва бизнес нуждите на вашата бъдеща фирма.

Всеки от съдружниците на ООД следва да внесе своята част от общия стартиращ бизнес капитал. Родното законодателство изисква той да бъде минимум 2 лева – като за начало не са ви необходими повече финансови ресурси, за да осъществите регистрация на фирма или, в частност, регистриране на ООД.

Сами виждате, че процесът не е никак сложен – въпреки това горещо ви съветваме да се консултирате със специалист юрист, който притежава богат опит в сферата и който в практиката си е регистрирал множество фирми. Така ще знаете, че всичко ще бъде наред и процесът по регистрация на фирма ще се случи безпроблемно и своевременно.