Традиционни балкански ястия, които си струва да опитате

В Балканския регион кухнята предлага голямо разнообразие от възможности за избор. От морски дарове до сладкиши, по-долу изброяваме някои от най-специалните ястия, които можете да опитате.

Каймак

Близкият изток има версия на това, но е много вероятно да го опитате за първи път в Сърбия. И да се влюбите. По същество това е млечен продукт, мек и кремообразен, който върви с всичко. Особено много ще ви хареса като мезе със сладки червени чушки в оцетен сос.

Освен това имате право да го ядете и като закуска, и като обяд, и като вечеря. Можете да го сложите върху пица, да го ядете с хляб и конфитюр или да пък да гарнирате наденица с него.

Салата от октопод

Има няколко варианта на салатата от октопод в зависимост от това къде се намирате, но свежият, перфектно изпечен октопод на скара присъства във всеки вариант. Често придружена с малко зехтин, лимон и сол, тази салата е идеална като предястие за всяко хранене.

Мусака

Без съмнение, мусаката е едно от най-обичаните ястия на Балканите! Факт е, че за нейния оригинален произход спорят България, Турция и Сърбия, но това в крайна сметка няма значение.

Вкусната комбинация от кайма и картофи със специална заливка не оставя никой безразличен. Ястие, което никога не се забравя!

Баница

И за баницата спорят няколко страни от региона. Обикновено се поднася като закуска, но е толкова вкусна, че бихте искали да я ядете при всеки възможен случай.

Баницата представлява закуска от тесто, като традиционната плънка на Балканите е с яйце и сирене. Разбира се, има много други варианти и комбинации, включващи спанак и сирене, кайма, локум и други.

Пържени сардини

Поради близостта на Адриатическо море, морските дарове са важна част от балканската кухня. Любими могат да ви станат пържените сардини. Опростено и вкусно, това малко удоволствие е чудесно за похапване в движение или в ресторант с изглед към спиращите дъха гледки. Необходими са само няколко капки лимон.

Сухо месо

Това е сушено на въздух месо, което може да се комбинира със сирене, хляб или да се яде самостоятелно. Това всъщност е балканската версия на колбасите.

Въпреки че се казва „сухо“, месото не е твърдо или прекалено трудно за дъвчене. Има страхотен вкус с текстура, подобна на прошуто.

Освен да ядете само сушено месо, можете да го използвате и като топинг за пица.

Бюрек

Това е едно от най-често срещаните балкански ястия, винаги малко по-различно в зависимост от конкретното място, на което се намирате. Това е тесто, пълно с месо и често оформено във вид на спирала, което след това се нарязва или увива в хартия за хапване в движение.

В някои области бюрекът се допълва с напитка с кисело мляко. Въпреки че това са само месо и хляб, начинът, по който се приготвя, прави тестото меко и хрупкаво, а месото супер ароматно, с подправки от този регион. Резултатът е топла хапка от Рая.

Чевапи

Това са малки колбаси с месо. Ястието се сервира с лук, кайма и пита хляб.

Опитайте го в Сараево например.

Гулаш

Това е едно по-известно ястие, чиито корени са в няколко различни страни. Всъщност става дума за яхния от месо и картофи; може да е пилешко или телешко с произволен брой зеленчуци (въпреки че морковите и картофите изглеждат най-популярни).

Резултатът е свежо ястие с месо, което просто се топи от костта. Само не забравяйте парче (или две) хляб, за да попие яхнията.

А когато ви се хапва балканска храна, винаги можете да я поръчате от тук: https://www.foodpanda.bg/cuisine/balkanska-i-blgarska-delivery-sofiya.