технологии

Технологиите, без които не можем в ежедневието си

Вероятно иронията се крие именно в това, че до съвсем скоро в живота ни не са присъствали технологиите, за които ще стане дума в следващите редове, а вече чувстваме, че не можем да живеем без тях. Действително технологичният напредък отбелязва пряко участие в живота и ежедневието на всички нас. Технологиите до такава степен са станали част от тях, че едва ли мажоритетът от нас би изпитал комфорт, ако му бъдат отнети всички преимущества и технологични екстри, с които се е заобиколил.

А днес именно ще разгледаме онези от тях, без които действително не бихме могли да си представим ежедневието си. Проверете дали някоя от технологиите заема централно място и във вашето ежедневие.

Смартфонът

Едва ли някой е помислил, че можем да се разминем без споменаването на мобилните ни устройства. Съмняваме се сред познатите ви да има някой, който да не притежава многофункционален смартфон и да не прекарва значителна част от деня си на него. Многото възможности и екстри позволяват да извършваме изключително много дейности с телефона си, затова и мнозина от нас го използват в много аспекти от живота си. Телефоните ни са оборудвани с такива функции, че буквално можем да го използваме в професионалното си развитие или учебната си дейност.

Социалните мрежи

Макар и пряко обвързани със смартфоните, все пак отделяме специално внимание на социалните мрежи, тъй като те биха могли да се достъпят и от други мобилни устройства. Почти всеки може да се похвали с профил в една или повече социални медии – непрекъснатата интеракция с виртуалните ни приятели прави неизползването на социалните мрежи немислимо. Повлияни от обществените течения, всички ние изграждаме свой собствен свят в някоя онлайн платформа и именно чрез него представяме себе си пред интернет общността. Честотата на използването на социалните мрежи се обвързва и със синдрома на страха от пропускане – колкото повече пренасяме значителна част от ежедневието си там, толкова повече отделянето от социалните мрежи създава у нас чувство на дискомфорт. Непрестанното желание да проверяваме дали нещо ново не се е случило в наше отсъствие е най-прякото свидетелство за наличието на този синдром.

Няма изгледи скоро технологиите да отстъпят и да се превърнат в по-малка част от живота ни. С времето ние се подчиняваме все повече на тяхната употреба, ставайки консуматорско общество в още по-засилена степен.