Почистване на комбинирана пералня със сушилня в 5 лесни стъпки

Почистване на комбинирана пералня със сушилня в 5 лесни стъпки

Въпреки че пералнята е почистващ уред, то той също се нуждае от почистване. Почистването дори е едно от основните неща, с които трябва да се запознаете преди да закупите най-добрата сред най-добрите перални със сушилни на пазара.

Ако държите на това прането Ви да бъде винаги съвършено почистено, без тъмни ивици, без мухъл и без бели остатъци от праха за пране – трябва да почиствате редовно Вашата комбинирана пералня.

Някои модели комбинирани перални със сушилни притежават функцията Drum cleaning – за самопочистване на барабана, но все пак това не е напълно достатъчно, за да бъде уредът почистен – от ъгъл до ъгъл.

Ето как да почистите комбинираната пералня в 5 лесни стъпки

Без значение какъв метод за почистване ще изберете – дали с конвенционални препарати или с домашни средства за почистване (като сода за хляб, винен оцет, лимонов сок и др.), винаги трябва да следвате тези 5 лесни стъпки, с които ще постигнете ефективно и дълбочинно почистване:

  1. Извадете кутията на кондензатора на пералнята и сушилнята. При изваждането внимавайте да не разлеете топлата вода. Излейте водата в канала;
  2. Налейте универсален почистващ препарат за перални в отделението за перилен препарат. Ако сте любители на домашните почистващи средства, като заместител можете да използвате винен оцет;
  3. Включете Вашата пералня със сушилня на най-дългата програма, с възможно най-високи градуси. В барабана можете да поставите няколко стари хавлии или да го оставите празен;
  4. Извадете филтъра на комбинираната пералня и го почистете от праха и натрупалите се замърсявания. За целта оберете по-големите наслоявания с ръка, а останалото изплакнете под течаща вода;
  5. Забършете с влажна, памучна кърпа всички външни части по корпуса на Вашата комбинирана пералня. За външните части отново можете да използвате универсален почистващ препарат или винен оцет.

Винаги оставяйте люка отворен

Както се казва в познатата фраза: ,,Превенцията е най-добрата защита”, то и при почистването на комбинираните перални със сушилни, значението и смисълът на фразата важат с пълна сила.

След всеки цикъл, било то на изпиране или сушене, оставяйте люка за зареждане на дрехи леко отворен, за да излезе по-лесно остатъчната влага от вътрешността. В противен случай, оставен плътно затворен, рискувате по барабана на уреда да се образува мухъл. Тези черни гъбички са трудни за премахване, нездравословни са за вдишване, а и носят със себе си особено неприятна миризма, която може да се пренесе не само по Вашите дрехи, но и в цялото мокро помещение, в което е поставен уредът.

Така че, винаги избирайте ,,добрата стара превенция” пред дългото търкане и тоновете препарати.