Специалистите са категорични: самостоятелните занимания са всъщност полезни

Човекът е социално същество и оперира най-добре в група, събрана от силата на общ интерес, каквито са приятелите например, или определено чувство на любов и привързаност – например семейството. В редица от ежедневните си занимания ние си търсим компания – някого, с когото да споделим няколко часа, правейки нещо, което ни доставя удоволствие или буди интереса ни. Определени личностни изследвания обаче посочват, че регулярно не е никак лоша идея да отделяме време за това сами да се впускаме в някакво начинание. Това време за себе си би могло да ни се отрази наистина здравословно. Практикувайки дадена дейност самостоятелно, ние се опознаваме в детайли, даваме воля на естествената си уязвимост и, не на последно място, възпитаваме у себе си повече самостоятелност и излизане от зоната си на комфорт.

Ето защо счетохме за важно да обърнем внимание и на този въпрос – в днешната статия ви споделяме няколко занимания, които обикновено практикувате с приятели, но е крайно време да опитате и самостоятелно. Ще се изненадате колко добре ще се почувствате, веднъж разделяйки се с редица предразсъдъци и вътрешни притеснения.

Отидете на обяд сами

Обикновено сме свикнали по заведенията и ресторантите да виждаме групи от хора, хапващи заедно, потопени в непринуден разговор. Макар и това да е наистина забавно прекарване на времето, не е задължително винаги да сте придружени. Използвайте следващата си обедна почивка например, за да отидете на обяд сами и да се дарите с вкусно ястие. Използвайте времето за истинско наслаждение на спокойствие и омиротворение.

Посетете любимата си театрална постановка или отидете на кино

Макар и да сме свикнали да свързваме тези дейности с присъствието на приятели или членове на семейството, няма нищо лошо в това да си подарим няколко вълшебни часа на самостоятелно впускане в изкуството. Ако има постановка, която отдавна искате да видите, или пък филм, за който сте чакали нетърпеливо да излезе, то сега е вашият миг. Отправяйте се към залата или кино салона. Наслаждаването на изкуство самостоятелно би могло да се окаже наистина терапевтично, освобождаващо и зареждащо с много положителна енергия.